PROIZVOD VS BREND

Mnogi brendovi počinju kao proizvodi, a zatim prelaze na stvaranje obećanja ili iskustva svojim klijentima. Proizvodi koji nikada ne postanu brendovi su oni koji nikada nisu uspjeli ostvariti i emocionalnu povezanost s kupcem. Nisu zauzeli relevantno mjesto u njegovoj percepciji, ali i životu. Ostali su na razini funkcije koje obavljaju, što je izuzetno ranjiva pozicija na tržištu. Niža cijena, nova funkcionalnost ili bilo koja marketinška aktivnost konkurencije lako učini da takav proizvod bude zamijenjen za konkurentski.

Danas je teško pronaći proizvod koji se ne može iskopirati prema svojim funkcionalnostima, ali ono što se ne može iskopirati je - jedinstvena emocija. Za početak razjasnimo osnovne razlike između proizvoda i brenda.

Proizvod


Proizvod može biti usluga ili artikl koji se prodaje zbog svoje funkcionalne korisnosti. Za razliku od brenda, proizvod ima vijek trajanja nakon kojeg ga treba zamijeniti i životni ciklus nakon kojeg ga je potrebno unaprijediti. Također, za razliku od brendova većina proizvoda obavlja slične funkcije. Postoje vrlo malo razlikovanja od proizvoda do proizvoda ili od usluge do usluge. Sastojci su sastojci i obično su isti u cijeloj kategoriji. Funkcije, sastojci i potrebe - to je ono što čini proizvod.

Brend

S druge strane, brend je skup asocijacija koje čine imidž proizvoda ili usluge u očima kupca. Brend je emocija koju kupac osjeća prema tvom proizvodu ili usluzi, a koji nadilazi samo funkcionalne karakteristike istog. Bazira se na percepciji, očekivanjima i iskustvima. Brend posjeduje svoj identitet, svoju osobnost kroz ime, logo, dizajn, poruke i obećanje kupcu. Brend identitet uz kvalitetu proizvoda ili usluge zaslužan je za stvaranje percepcije i imidža o proizvodu ili usluzi kod kupca. Također, brend utječe i na stvaranje percepcije kupca o sebi - time što koristi određeni brend. Samim time, brendovi za razliku od proizvoda ne zadovoljavaju samo potrebe kupca, oni ispunjavaju i želje kupca. Ne zaljubljujemo se u proizvode - zaljubljujemo se u brendove. Brendovi su zaslužni za to kako se ljudi osjećaju. 

Razlika između proizvoda i brenda u jednoj riječi je - emocija

Sam proizvod ne može se nazvati brendom, jer brend ima širu sliku i dublju percepciju od proizvoda. Šira slika podrazumijeva iskustvo i emocionalne benefite kod kupca, dok se proizvod bazira na funkcionalnim benefitima. Samim time brend direktno utječe na prodaju, jer kupci ne kupuju proizvod samo zbog proizvoda, ili uslugu samo zbog usluge. Emocionalni benefiti nastali kroz proces brendiranja, razlog su zašto kupac izabere određeni proizvod ili uslugu u moru proizvoda ili usluga koji zadovoljavaju istu svrhu. Drugim riječima, brand je ono što razlikuje proizvod od drugih konkurentskih proizvoda na tržištu. Laptop je proizvod, a Apple je brend. Proizvodi u osnovi jednaki jedni drugima, ispunjavaju iste potrebe, ali kada razmišljaš o zadovoljavanju svoje potrebe za nekim proizvodom, na pamet ti padne upravo ime brenda. Brendove kupuju i grade upravo kupci. Brendiranje je proces komunikacije prema tvom ciljanom kupcu, kako bi tvoj kupac stvorio percepciju o tvom proizvodu ili usluzi. Komunikacija gradi tvoj brend. 

Kvalitetan proizvod jedan je od ključnih preduvjeta za ulaganje u brendiranje. Stoga, akosi poduzetnik koji sav svoj fokus, energiju i financije koristi na razvoj i proizvodnju proizvoda ili usluge - nisi pogriješio.  Kada su funkcionalnosti i kvaliteta tvog proizvoda neupitne, kada čvrsto stojiš iza svog proizvoda ili usluge i spreman si za rast, tada je vrijeme za ulaganje u brendiranje. To je razlog zašto brendovi prvo krenu kao proizvodi, a zatim stavljaju fokus na brendiranje, odnosno stvaranje imidža svom proizvodu ili usluzi. Više možeš pročitati u blog post temama KADA JE VRIJEME ZA ULAGANJE U BRENDIRANJE i NA KOJE SVE NAČINE MOŽEŠ ULOŽITI U BREND.

Ako si u fazi kada želiš svom proizvodu dati lice i glas, pokrenuti komunikaciju s kupcima i stvoriti vidljivost, prepoznatljivost i diferencijaciju na tražištu, obrati nam se za besplatne konzultacije putem info@inbuko.com

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Hvala! Vaša prijava je zaprimljena!
Ups! Negdje je nastao problem. Pokušajte ponovno.