Kada je vrijeme za ulaganje u brendiranje?

Od dva proizvoda ili usluge iste ili približne kvalitete, uvijek je uspješniji onaj koji ulaže u brend. Ulaganje u brendiranje tvoj je most od nevidljivog i prosječnog do poželjnog i atraktivnog proizvoda ili usluge. U kojem trenutku i fazi poslovanja onda krenuti s ulaganjem u razvoj brenda? Ulaganje u brend nije samo financijsko, već pretpostavlja i tvoje vrijeme i energiju. Bez obzira na fazu poslovanja, osnovni preduvjeti za ulaganje u izgradnju brenda su tvoja jasna vizija i kvalitetan proizvod ili usluga iza koje stojiš.

 

Brend će pomoći ostvariti emocionalnu poveznicu kupca s tvojim proizvodom, a kako bi ulaganje bilo pravovremeno, potrebna je i određena zrelost posla i tebe kao poduzetnika u njemu. Ukoliko si u fazi kada još uvijek radiš na razvoju svog proizvoda, ako ti nije jasno tko je tvoj ciljani kupac ili ako postoji mogućnost da će tvoj posao krenuti u drugom smjeru, tada je prerano za ulaganje u brendiranje. Tvoj poslovni model treba biti održiv kako bi svoje vrijeme, energiju i financije mogao ulagati u izgradnju brenda. Ulaganje u brend jedno je od najvažnijih poslovnih ulaganja nakon što si dosegao točku u svom poslovanju u kojoj si spreman za rast i podizanje posla na višu razinu. Glavne pokazatelje da je vrijeme za brendiranje opisujemo u nastavku.

 

1. Imaš kvalitetan proizvod ili uslugu, ali nemaš dovoljnu prepoznatljivost i vidljivost na tržištu

 

U tvojim prvim godinama poslovanja sve svoje resurse uložio si u razvoj svog proizvoda, testiranja, dorađivanja i optimiziranja. U tom periodu nisi ulagao u svoj brend identitet. Imaš ime i logo koji su bili dovoljni da kreneš, a koje je tvoj posao prerastao - nisu na razini kvalitete tvog proizvoda i tvom ciljanom kupcu nisu relevantni. Pravo je vrijeme za ulaganje brending.

Kako bismo osigurali prepoznatljivost i vidljivost potrebno je stvoriti brend identitet. Vođeni tvojim poslovnim ciljevima i vizijom kreiramo verbalnu i vizualnu komunikaciju tvog brenda kroz ime s porukom, dizajn sa značenjem te komunikacijom tvojih vrijednosti i tvog brend obećanja ciljanom kupcu.

 

2. Želiš ulagati u marketing i snažnije se povezati sa svojim ciljanim kupcem

 

Kako bi imao efektivniji marketing i oglašavanje koji precizno dovode tvoj proizvod ili uslugu do tvog ciljanog kupca, potrebno je prethodno uložiti u izgradnju tvog brend identiteta. Kroz brend identitet jasno je definirana tvoja verbalna i vizualna komunikacija, tvoje vrijednosti i osobnost, tvoje obećanje kupcu na temelju kojeg se radi strategija tvog oglašavanja i marketinga. Jednostavno znaš tko si na tržištu, kome se obraćaš i na koji način. Brend je tu da uštedi vrijeme, novac i energiju. Bez jasnog brend identiteta tvoj marketing neće imati preciznost dolaženja do tvojih ciljanih kupaca, a obraćanje svakome, svede se na obraćanje nikome.

 

3. Želiš se cjenovno više pozicionirati

 

Shvaćaš da je snižavanje cijena u odnosu na konkurenciju suprotan put tvoje vizije za kojom želiš ići. Svrha brendiranja je učiniti tvoj proizvod ili uslugu prepoznatljivim, povećati potražnju i vrijednost na tržištu. Potencijal i željenu percepciju tvog posla postići ćemo učinkovitom komunikacijom tvojih vrijednosti i benefita. Zato je važno ispričati tvoju priču. Jedinstvena i autentična priča osnova je snažnih brendova koje kupci vole i iznova biraju. Komuniciranjem tvoje autentične priče, vrijednosti i benefita tvog proizvoda ili usluge stvara se emocionalna poveznica koja je presudna prilikom odluke o kupnji. Kupac je spreman snažan brend platiti više, kupiti češće i brže.

 

Ako si prepoznao da je pravo vrijeme za brendiranje tvog posla i tražiš partnera s kojim će tvoja vizija i kvalitetan proizvod/usluga postati snažan brend, javi nam se!

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Hvala! Vaša prijava je zaprimljena!
Ups! Negdje je nastao problem. Pokušajte ponovno.