Sugar Factory

OBUHVAT

Brand strategija
Verbalni identitet
Vizualni identitet

DJELATNOST

Trgovina grafiti opreme

O PROJEKTU

Projekt u kojem smo za osječku tvrtku osmislili novi brand trgovine graffiti sprejeva i opreme za crtanje. Consortium je obiteljska tvrtka koja se  bavi prodajom boja i lakova već 27 godina. Posljednjih nekoliko godina obiteljski posao je nastavio razvijati sin vlasnika, Mario Krešo. Rođeni osječanin, odrastao je prateći razvoj lokalne urbane kulture. Polazišna točka razvoja projekta bila je činjenica da na prostoru grada Osijeka, ali i čitave Istočne Hrvatske, ne postoji ponuda graffiti sprejeva te se potražnja zadovoljava kupovinom i narudžbama iz ostatka Hrvatske ili inozemstva. Tako se rodila ideja o proširivanju poslovanja Consortiuma na segment graffiti asortimana. S obzirom da tvrtka Consortium ima prepoznatljivost prema svojoj primarnoj djelatnosti i obraća se široj populaciji, Mario je htio razviti novi brand koji će se obraćati direktno segmentu street artista.

Naš zadatak bio je razviti brand koji govori jezikom hip hop kulture, a koji kao zadani motiv ima poveznicu s gradom Osijekom - s obzirom da je projekt pokrenut u Osijeku te je za realizaciju istog okupljen i lokalni tim. Kako u brand utkati čvrstu vezu s osječkom graffiti scenom, a ujedno kroz njega oživjeti duh svjetske hip hop kulture?

VERBALNI IDENTITET

Komunikacija čitave globalne hip hop kulture, pa tako i graffiti scene, određena je engleskim jezikom (piece, writter, drip, cap, tag, sticker, character, bombing, buffing, top to bottom, back to back...). Osječka hip hop scena aktivna je već 30 godina te okuplja generacije plesača, glazbenika i graffiti „writtera” koji svojim djelovanjem promiču vrijednosti urbane kulture. Novi brand postoji kako bi se lokalna scena dodatno osnažila pa je bilo važno da u svom identitetu nosi motive iste te da govori njezinim jezikom.

BRAND IMAGE

Urbano     I     Izražajno     I     Utjecajno

ATRIBUTI

Hip hop     I     Osijek     I     Stvaranje     I     Društvenost

O IMENU

Najbolji primjer umjetnosti osječkih “writtera” može se vidjeti na prvom legalnom zidu za graffite u Osijeku, zidu koji opasava tvornicu šećera. Zid je cijelom dužinom oslikan radovima uličnih majstora graffita, a njegove boje ističu se pred sivilom industrijskih postrojenja osječke šećerane. Pripadnicima osječke grafiti scene šećeranski zid predstavlja „hall of fame”, a u slengu se za isti koristi izraz „šećika”. S obzirom na značaj i ulogu šećeranskog zida za lokalnu graffiti scenu, upravo je taj motiv izabran kao osnova za kreiranje imena novog branda. Kombiniranjem s engleskim jezikom, na svijet došlo ime SUGAR FACTORY.

IME
SLOGAN

Osnovno značenje u engleskom jeziku riječi sugar i sweet je ”šećer, slatko” (s okusom šećera), a ostala povezana značenja su i osjećaj  - ugodno za osjete, koje daje osjećaj zadovoljstva te kvaliteta - jako dobro, izvanredno. Pojam se koristi za izražavanje zadovoljstva, prihvaćanja i užitka: "I just won a million dollars? SWEEEEEEET!" 
Riječ “piece” je naziv za graffit čija je izrada bila izrazito zahtjevna, skraćenica od „masterpiece”.

To je ujedno srž branda Sugar Factory - glasan osječki poziv i poticaj na stvaranje novih pieceova i održavanje graffiti kulture.

VIZUALNI IDENTITET

Razvoj vizualne komunikacije počiva na izražajnosti, dinamici i emociji hip hop kulture, a ujedno komunicira srž branda.Logotip je nastao ispisivanjem imena snažnom, „industrijskom” tipografijom, inspirirane pojmom factory (tvornica). Znak je nastao iscrtavanjem i geometrizacijom vizure zida i tvornice osječke tvornice šećera. Razvijeni uzorak boja koji asocira na dio grafita korišten je za ispunu osnovnog oblika znaka te je stiliziran teksturom spreja. Kao cjelina, nastao je novi brand trgovine graffiti sprejevima i opreme koji u sebi sadrži atribute urbanog, izražajnog i osječkog.