Buhač

OBUHVAT

Dizajn ambalaže

DJELATNOST

Vinarstvo

O PROJEKTU

Dizajnirale smo nove etikete za kasnu berbu vina iločke vinarije Ivan Buhač. Vrijeme provedeno u vinariji i Iloku ostavlja snažan utisak o velikoj ljubavi i poštovanju domaćina prema zemlji, vinu i Iloku, samozatajnom, kraljevskom gradiću na najistočnijem rubu Hrvatske. Grad koji je bio i kralj i pustinjak, bogat zlatom, ali prašinom osvajačkih pohoda. Izmjenili su se brojni vladari i kulture, ali ono što je postojano već tisućljećima je iločka zemlja, plodni prapor. Na praporu je ispisana povijest iločkog kraja, a jedna od najvažnijih priča je ona o vinu. Rimljani su prve nasade posadili još u trećem stoljeću, kada na obroncima Fruške gore počinje neprekinuta tradicija vinogradarstva i vinarstva.
Znale smo da u nove etikete moramo snažno utkati bogatstvo iločke povijesti i ponos obitelji Buhač na suživot s iločkom zemljom. U tu svrhu bilo je potrebno pronaći inspiraciju u Iloku te kreirati nove elemente komunikacije i dizajna, a u obzir uzeti postojeći vizualni identitet

VIZUALNI IDENTITET

Crna i Bijela šuma nova su vina iz linije je kasne berbe, sorti gamay i graševina. Naziv nove linije vina inspiriran je lokacijom Buhačevog vinograda - na iločkim obroncima, uz šumu lipe i bagrema. Dizajn je inspirirala specifičnost iločkog tla - plodni prapor na kojem se vina proizvode još od 3. stoljeća, a od 1998. godine nastaju i Buhačeva. Iz Iloka smo ponijele komad mekog prapora.  Miješanjem s vodom, pod kistom je nastala boja koja na papir prenosi tisućljetnu vinarsku tradiciju iločkog kraja i suživot vinara Buhač s iločkom zemljom i njezinim darovima.


Prapor je bojan u tonove vina, pa su tako za gamay dodani tonovi crnog vina, a bijelog vina graševini. Naglašena je komunikacija Iloka, kroz pečat s vizurom srednjovjekovne jezgre Iloka, zidina i crkve Sv. Ivana Kapistrana.