BREND STRATEGIJA - TEMELJ ZA IZGRADNJU TVOG BRENDA

Tvoj je brend odnos koji imaš sa svojim kupcem. Temelj svakog dobrog odnosa je komunikacija - jasna, istinita i otvorena. Komunikacija gradi tvoj brend. No, što komunicirati? Na koji način? Kome? Odgovori se nalaze u brend strategiji. Izrada brend strategije obuhvaća definiranje tvoje vizije, misije, vrijednosti, osobnosti, benefita te tvog idealnog kupca. Jasno poznavanje onoga što želiš postići, tvojih načina i snaga te profila i potreba tvog ciljanog kupaca, ključno je za izgradnju tvog brenda.


U moru komunikacije koja ima za cilj dolaženje do kupaca i na kraju prodaju, mnogi se odlučuju pričati tuđe priče za koje vjeruju da „prolaze“. No, ne postoji tuđa priča za uspješnu izgradnju tvog brenda. Slijeđenje tuđih stopa funkcionira u nekim drugim aspektima posla, ali brend  bit trebao težiti isticanju. Čak i ako si izašao na tržište i posluješ neko vrijeme bez jasne komunikacije, doći će trenutak kad ćeš se morati vratiti na početak. Obično to bude kada si spreman za rast i podizanje posla na višu razinu, kad vidiš prilike i siguran si u svoj proizvod - tada shvatiš da si spreman pričati svoju priču, a priča uvijek kreće od početka. U ovom blog postu podijelit ćemo što čini temelje za izgradnju brenda.

Brend strategijom definiramo na čemu ćeš graditi prepoznatljivost na tržištu. Preduvjet je izgradnje brend identiteta - imena, slogana, loga, vizualnog identiteta, ključnih poruka koje pričaju tvoju jedinstvenost te brend obećanja tvom kupcu. Stoga je brend identitet preduvjet svakoj verbalnoj i vizualnoj komunikaciji - od web stranice, ambalaže, društvenih mreža do oglašavanja. Brend strategija je temelj tvog brenda, tvoja sigurna luka iz koje krećeš na plovidbu i kojoj se vjerno vraćaš. U nastavku donosimo temelje za izgradnju tvog brenda.

 

Misija, vizija i vrijednosti

Misija, vizija i vrijednosti brenda nadograđuju se jedna na drugu i rade zajedno na izgradnji čvrstih temelja. Baziraju se na uvjerenjima iza kojih stojiš. Predstavljaju tvoje zašto i kako te definiraju standarde ponašanja i ciljeve za budućnost. Služe kao kompas u tvojoj plovidbi i olakšavaju ti donošenje odluka. Čak i teški izbori postaju lakši i očitiji kada se promatraju kroz objektiv tvoje misije, vizije i temeljnih vrijednosti brenda.

 

Osobnost

Osobnost brenda odnosi se na skup neopipljivih karakteristika. Utječe na stvaranje emocionalne poveznice s tvojim kupcem. Vjerojatnije je da će ciljani kupci kupiti tvoj brend ako je osobnost brenda slična njihovoj ili ako ih inspirira. Osobnost brenda se uz ljudske karakteristike definira i kroz boju vizualne i ton verbalne komunikacije.

 

Benefiti

Benefiti su tvoje konkurentske prednosti. Mogu biti funkcionalni i emocionalni. Funkcionalni benefiti odnose se na ono što tvoj kupac dobiva kupnjom tvog proizvoda ili usluge. Emocionalni benefiti se odnose na ono kako se tvoj kupac osjeća vezano tvoj proizvod ili uslugu.

 

Ciljani kupac

U pretrpanom medijskom svijetu u kojem potrošači vide 7000 brend poruka dnevno. Uspješni brendovi umjesto da „viču“ svoje poruke svakom potrošaču, obraćaju se isključivo svojim ciljanim kupcima. Možda većina pomisli „kupac je kupac“ i „svaka prodajaje dobra prodaja“. No, ako se ne obraćaš svom ciljanom kupcu i ako prodaješ samo da prodaš, postoji velika vjerojatnost da ćeš takvim načinom generirati visoku stopu nezadovoljnih kupaca. Nezadovoljstvo nastaje iz neispunjenih očekivanja. Jako je važno znati kome tvoj proizvod ili usluga najbolje odgovara ili pomaže, tko su tvoji kupci, koje su njihove vrijednosti i navike. Poznavanje ciljanog kupca jedan je od temelja brend strategije.

Preuzmi besplatni priručnik koji će ti pomoći jasnije definirati tvoje temelje.

{{dokument="/addons"}}

Plovidba započinje iz tvoje sigurne luke. Napraviti strategiju tvog brenda nije teško, ali ako si u tome sam nije lako. Javi nam se za dogovor oko besplatnih konzultacija na info@inbuko.com.

 

U moru istih, bit ćeš svoj.

 

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Hvala! Vaša prijava je zaprimljena!
Ups! Negdje je nastao problem. Pokušajte ponovno.